Начин на приготвяне
В голяма купа изсипваме хладката вода, поръсваме с маята, изчакваме около 10 мин и трябва леко да се надигне.
Пресяваме 250 г от брашното и го добавяме към маята. Разбъркваме с дървена лъжица или шпатула. След това добавяме останалото брашно и солта и месим, докато не стане хубаво тесто. Ако тестото е твърде сухо, се добавя 1 с.л. вода няколко пъти, а ако е твърде мокро - 1 с.л. брашно няколко пъти.
Оставяме тестото в купата, поръсваме го с малко брашно отгоре, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 1 час.
След като е втасало, разделяме тестото на 2 части и започваме да ги режем на малки хапки.
В тенджера изсипваме около 600 мл вода и оставяме да заври. След това внимателно с една лъжичка изсипваме содата, лъжичка по лъжичка и разбъркваме.
Загряваме фурната на 200°C. Покриваме голяма тава с хартия за печене и за всеки случай я намазваме с малко зехтин.
1/4 от хапките ги слагаме в тенджерата за 30 сек, а след това ги подреждаме върху тавата.
Правим така с всички хапки бретцели. Намазваме ги със зехтин и поръсваме с едра или обикновена сол.
Слагаме ги да се пекат за около 20 минути или докато не станат готови.
Могат да се поднесат бретцелови хапки с любим сос.
Да ви е сладко!