Начин на приготвяне
Ефектните коледни курабийки се приготвят предварително. Съхраняват се в кутии, най-добре метални на прохладно място с резен ябълка в тях, за да омекнат.
В купата на миксера се чукват яйцата. Добавя се меда. Сместа се разбива. Добавят се кафявата захар и маслото на стайна температура. Отново се разбива.
Брашното се пресява в купа. Добавя се содата бикарбонат и се добавят постепенно в купата на миксера, като се разбива. Когато сместа стане с кексова гъстота приставките на миксера се сменят с такива за тесто. Добавя се останалата част от брашното и подправките. Те могат да бъдат заменени с готов микс за меденки. Сместа се разбива.
Тестото се доомесва на ръка с още брашно. Разточва се с точилка до желаната дебелина, като под тестото се поръсва с малко брашно и точилката се поръсва, за да не залепва. Подготвя се тава с хартия за печене.
С коледни формички се изрязват меденките. Нареждат се в тавата. Пекат се в предварително загрята на 160°C фурна. По желание могат да се украсят с белтъчна глазура.
Мм дали ефектните коледни меденки ще дочакат Коледа?