Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с банани за вcеки празник

Шоколадова торта с банани за вcеки празник

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Шоколадова торта с банани за вcеки празник
Снимка: Ivelina
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Насладете се на тази прекрасна много шоколадова празнична торта! Весели празници!"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 110 г
  • белтък - 6 бр. + 90 г захар и щипка сол
  • жълтъци - 6бр. + 65 г захар
  • какао - 15 г
  • масло - 45 г
  • черен шоколад - 90 г/аз използвах 54%/
  • За крема
  • млечен шоколад - 200 г /аз използвах 33%/
  • животинска сметана - 200 г, 35% /гореща/
  • животинска сметана - 350 г, 35% /студена/
  • Сироп
  • кафе - 300 г сварено
  • захар - 50 г /или повече/
  • ром - 30 г /или друг алкохол по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Във форма с диаметър 22 см:

Първо си приготвяме лесния крем само с две съставки: Загряваме сметаната 200 г на котлона до кипене, без да завира и добавяме 200 г от шоколада. Изчакваме минутка и разбъркваме до смесване на продуктите, после добавяме останалата сметана, отново разбъркваме и прибираме в хладилника да се изстуди.

Подготовка на блата:

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците с отделената захар в купа до меки връхчета. Разбиваме жълтъците с отделената захар и към тях добавяме разтопения на водна баня леко охладен шоколад.

В друга купа смесваме брашното с какаото, по желание можете да пресеете сместа. Започваме да смесваме продуктите, като към разбитите жълтъци и шоколада добавяме на три пъти, разбитите белтъци и разбъркваме внимателно сместа.

След това добавяме маслото и пак леко разбъркваме. Накрая добавяме на два пъти брашнената смес и разбъркваме внимателно до пълното ѝ поемане. Изсипваме готовата смес за нашия блат във форма с подвижно дъно, предварително намаслена.

Печем на 170 °C в предварително загрята фурна за около 35 минути.

След като блатът и кремът са добре охладени, преминаваме към сглобяването на нашата празнична торта. Разбиваме охладеният крем с миксера, докато се получи пухкав, гъст крем. Внимавайте да не разбиете много дълго сметаната! Разбийте до момента, в който се сгъсти, и спрете.

Подготвяме блата, като, първо, маркираме с ножа три равни части и после разрязваме блата. Хубавото при този блат е, че се разрязва лесно, не се натрошава и се получава перфектен. Нарязваме бананите на тънки колелца.

Поставяме първия шоколадов блат, сиропираме, като гледаме да разпределим поравно сиропа, да има и за трите блата. Разпределяме част от крема равномерно върху блата, нареждаме нарязаните банани.

Повтаряме с всички блатове, като на последния блат няма да имаме банани, а ще разпределим равномерно крема по цялата шоколадова торта.

Ако желаете, оставете си малко за украса от розички. Декорирайте по ваш вкус. Аз декорирах с розички, натрошен на ситно част от блата и малко шоколад. Насладете се на тази прекрасна много шоколадова празнична торта!

Весели празници!

Тортата може да се сиропира и с кока кола вместо този сироп, тогава няма нужда да се загрява и да се добавя захар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: