Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кексът на баба Цеца

Кексът на баба Цеца

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Кексът на баба Цеца
Снимка: Н.Акифова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Баба винаги знае как да завърти най-вкусният и пухкав кекс"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • портокали - 1 бр. сокът се използва (около половин чаша излиза) и кората се настъргва
  • олио - 70 мл
  • хладка вода - 200 мл
  • какао - 2 с.л.
  • смлени орехи - 3 с.л.
  • пресято брашно - 350 г
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • За глазурата
  • шоколад - 1 бр.
  • шамфъстък - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се счукват яйцата, прибавя се захарта и ванилията, разбива се с миксер и постепенно се прибавя хладка вода, докато сместа стане на бял крем.

Прибавят се олиото и сокът на един портокал, разбъркваме хубаво, после се смесват всички сухи съставки - какао, орехи, кората на портокала, пресято брашно и бакпулвер. Разбърква се бавно с дървена лъжица.

Намазваме формата за кекс с масло или олио и поръсваме с малко брашно.

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 45 минути (може и малко повече) според вашата фурна, контролирайте с клечка.

Отгоре разтопяваме един шоколад на водна баня и поръсваме с шамфъстък.

Кексът на баба Цеца е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: