Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Лападът с ориз на баба

Лападът с ориз на баба

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5987k1k5
Лападът с ориз на баба
Снимка: Людмила
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Може да се сервира лападът с ориз на баба със салата, с кисело мляко, със сирене и лют червен пипер! Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • лапад - 1 връзка
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • джоджен
  • сол
  • чер пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, трябва да се измие лападът и да се почисти от дебели дръжки. След това се нарязва на парчета.

Лукът и чесънът също се почистват и измиват, нарязват се на едро.

Посоляваме сместа от зелении, като предварително сме я сложили в подходяща тава и претриваме с ръка.

Така зеленчуците освобождават аромат и стават по-крехки, както и обемът им намалява.

Ако желаете, може да задържите зелениите, но е по-здравословно без пържене.

След като сме претрили зеленчуците, добавяме подправките, измития и отцеден ориз, олиото и разбъркваме добре. Сега е моментът на заливане с вода, ако желаете гъсто ястие, то залейте с три чаши вода, съотношение ориз и течност 1:3 съответно.

Ако искате оризът да е кремообразен, да стане като ризото, то сложете четири или четири и половина чаши вода. Дори може и повече. Според вашите предпочитания.

Така подготвена бабината гозба отива във фурната на 180 °C до готовност.

Може да се сервира лападът с ориз на баба със салата, с кисело мляко, със сирене и лют червен пипер!

Добър апетит!

Вижте още как да направите вкусна супа с лапад или лапад със сирене на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: