Начин на приготвяне
Лозовите листа се изваждат от бурканите, като всяко листо се отделя от другото.
Листата се нареждат на ръба на тава и се оставят да се отцедят от водата за 30 мин.
Оризът се измива с топла вода до бистра вода и се слага в купа, в която ще се разбърква плънката. Оризът не се обработва термично за подготовка на плънката.
Сушеният праз, сушеният лук и сушеният джоджен се слагат в малка купа.
Заливат се с 50 мл. олио.
Разбъркват се много добре и се оставят да се накиснат за 30 мин., като периодично се разбъркват.
След като зеленчуците са накиснати, се изсипват заедно с олиото в купата с ориза.
Прибавя се червеният пипер, солта и 50 мл. олио.
Сместа се разбърква много добре.
Във всяко листо се слага от плънката.
Завиват се сарми, които се подреждат в тава с капак, дъното на която са поставени лозови листа.
Завитите лозови сарми се заливат с топла вода - 6 ч.ч.
Пекат се 40 минути в предварително загрята фурна на 250 градуса под капак.
Постните лозови сарми със сушени подправки са готови.