Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни лозови сарми със сушени подправки

Постни лозови сарми със сушени подправки

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Постни лозови сарми със сушени подправки5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Вкусни и семпли сармички с лозови листа"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 2 буркана (по около 500 г)
  • ориз - 2 ч.ч.
  • сушен праз - 3 ч.л.
  • сушен лук - 3 ч.л.
  • сушен джоджен - 3 ч.л.
  • червен пипер - 3 ч.л.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • олио - 50 мл за накисване на зеленчуците + 50 мл за ориза
  • топла вода - 6 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозовите листа се изваждат от бурканите, като всяко листо се отделя от другото.

Листата се нареждат на ръба на тава и се оставят да се отцедят от водата за 30 мин.

Оризът се измива с топла вода до бистра вода и се слага в купа, в която ще се разбърква плънката. Оризът не се обработва термично за подготовка на плънката.

Сушеният праз, сушеният лук и сушеният джоджен се слагат в малка купа.

Заливат се с 50 мл. олио.

Разбъркват се много добре и се оставят да се накиснат за 30 мин., като периодично се разбъркват.

След като зеленчуците са накиснати, се изсипват заедно с олиото в купата с ориза.

Прибавя се червеният пипер, солта и 50 мл. олио.

Сместа се разбърква много добре.

Във всяко листо се слага от плънката.

Завиват се сарми, които се подреждат в тава с капак, дъното на която са поставени лозови листа.

Завитите лозови сарми се заливат с топла вода - 6 ч.ч.

Пекат се 40 минути в предварително загрята фурна на 250 градуса под капак.

Постните лозови сарми със сушени подправки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: