Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Гювеч»Пилешко с кисело зеле и ориз

Пилешко с кисело зеле и ориз

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4066386643
Пилешко с кисело зеле и ориз
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 2
02/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Страхотен празничен гювеч, богат на вкусове и аромати"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 6 - 7 парчета (домашно)
  • кисело зеле - 900 г
  • лук - 1 средно голяма глава
  • бял пипер - 1/3 ч.л.
  • кимион - ½ ч.л.
  • червен пипер - 1 и ½ ч.л.
  • олио - и масло
  • ориз - 120 г (1/2 ч.ч.)
  • сух органичен бульон - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото зеле нарязах на средно дебели ивици. Лука нарязах на дребно.

В голям тиган загрях 5 с.л. олио и 1 с.л. масло и запържих лука, като леко го посолих.

Когато омекна и доби приятен загар, добавих киселото зеле. Готвих го около 10 минути, след което го поръсих с белия пипер и кимиона, разбърках и оставих на котлона още 5 минути.

Оризът измих и отцедих и го добавих към зелето. Разбърках и след 5 минути добавих червения пипер, разбърках и готвих още 2-3 минути.

Дъното на глинения съд намазах с малко олио. Разпределих по-голямата част от сместа от тигана. Отгоре разположих пилешкото и около него сложих останалата част от зелето и ориза.

Полях с 2 ч.ч. зеленчуков бульон, който приготвих междувременно (в касерола загрях 2 ч.ч. вода (500 мл.) и добавих лъжичката сух органичен бульон. Варих 1 минути и отстраних от котлона).

Покрих глинения съд с капака и сложих в студена фурна, която включих на 200 градуса.

Предварително преместих скарата на най-долното ниво, за да се побере съдът. Когато фурната достига зададената температура, намалих на 170 градуса и готвих около час и половина, като в последния половин час пекох гювеча без капак, като поръсих месото с малко червен пипер, за да добие приятен цвят.

Готовото ястие е без сос. При сервиране поръсих със ситно нарязан магданоз.

Пилешкото с кисело зеле и ориз е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Уникален вкус,много точно определено време за всяка следваща стъпка,
изненадващо добре подбрани подправки.
Препоръчвам тази рецепта и на други любители кулинари!
Благодаря за приятната изненада!
02.02.2023 22:03