Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Морковен соден сладкиш с маскарпоне

Морковен соден сладкиш с маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Морковен соден сладкиш с маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
22 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
82 мин.
Порции
12
"Моркови + сладкиш + маскарпоне = комбинация за милиони"

Необходими Продукти

  • моркови - 250 г (2 големи моркова)
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 200 г (50/50 бяла и кафява)
  • краве масло - 85 г меко
  • прясно мляко - 260 мл (60 мл са за тестото + 200 мл сиропиране)
  • брашно - 200 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. с леко заоблен връх
  • лайм - 1/2 бр. сока и кората
  • карамфил - 2 гвоздейчета
  • канела - 1/2 пръчка
  • кардамон - 2 шушулки
  • зелен чай - 1 ч.л. листа
  • индийско орехче - 1 щипка
  • мед - 2 с.л.
  • орехи - 50 г, едро нарязани
  • За фростинг
  • маскарпоне - 250 г
  • сметана - 200 мл 35% (за разбиване)
  • захар - 50 г (може и пудра)
  • златни захарни пръчици - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В блендер или машинка за мелене сложете канелата, карамфила, кардамона и смелете на малки парченца. Сипете ароматните подправки в малък съд, добавете зеления чай, индийското орехче и млякото.

Стоплете на умерен огън за около 10-12 минути, без да завира. Оставете да престои и изстине, докато приготвяте кексовото тесто. Подсладете с меда. Ако не искате да сиропирате сладкиша, тогава ползвайте само 60 мл мляко и по- малко количество от подправките и меда.

За кейка, разбийте мекото масло със захарта, след това добавяйте постепенно яйцата, ароматизираното мляко (60 мл), сока и фино настърганата кора от лайм, фино настърганите моркови и брашното със содата. Не е нужно да я гасим предварително в киселина, но ако искате си я загасете в сока от лайм. Накрая сложете орехите и разбъркайте добре.

Прехвърлете сместа в тавичка или кръгла форма, съобразена с количеството смес. Тъй като е малко по- гъста, загладете с шпатула.

Печете морковения сладкиш на 180 °C в предварително загрята фурна за около 40 минути.

Оставете готовия кекс да се охлади и по желание го сиропирайте с ароматизираното мляко. Аз харесвам по-сухите сладкиши, затова не съм го напоила с мляко.

За фростинга, разбийте маскарпонето със сметаната и захарта. Не бийте прекалено много, за да не се пресече сметаната. Нужно е само да стане кремообразна.

Прехвърлете в пош и шприцовайте розички върху сладкиша. Поръсете със златисти захарни пръчици.

Да ви е сладко с моя морковен соден сладкиш с маскарпоне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: