Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на маргаритки

Питка на маргаритки

Питка на маргаритки
Снимка: Стоянка Русенова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Питка на маргаритки - почти можем да усетим уникалния аромат на тази красива пита"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 г топло
  • вода - 100 г топла
  • брашно - 550 г
  • суха мая - 10 г
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • яйце - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд си изсипваме топлото мляко и водата.

Към тях добавяме маята, захарта и щипка сол.

Разбъркваме много добре, след което завиваме и оставяме на страна, за да се активира самата мая.

Когато е готово, добавяме към тази смес разбитите две яйца, като от едното яйце оставяме жълтъка за намазване на питката и останалата захар и сол.

Разбъркваме отново, като постепенно добавяме от брашното, докато се абсорбира от течната смес.

Местим тестото за питата върху набрашненият плот и продължаваме да месим още около 10 минути до получаване на гладко и еластично тесто.

Оставяме да втаса, докато си удвои обема, в покрит съд на топло.

Разделяме тестото на 9 равни части.

Всяка една от тях омесваме допълнително, като 7 броя от топките подреждаме в тавичката, в която ще печем питката цвете.

Предварително сме си намазали тавичката с разтопено масло.

Двете топки разточваме на листи, като поставяме единия лист върху другия, като помежду им намазваме с разтопено масло .

От разточеният лист нарязваме 6 триъгълника.

Всеки един от тях вземаме и притискаме двата края, така че да се образува лист.

Получените 6 листа поставяме отгоре на всяка топка по средата.

След като сме си оформели питката, завиваме и оставяме да удвои обема си.

Накрая намазваме с разбитият жълтък с малко прясно мляко, поръсваме с микс от семена и поставяме във фурната да се пече.

Печем питка на маргаритки на 180 °C за около 25-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: