Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Наложена питка със спелта

Наложена питка със спелта

Наложена питка със спелта
Снимка: Росица Петрова
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Имате розкошен домашен хляб - наложена питка със спелта, която може да намажете с малко масло."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 10 г прясна (1/4 кубче)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • брашно от спелта - 200 г пълнозърнесто
  • бяло брашно - 200 г
  • плънка
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • моцарела - 50 г настъргана
  • масло - 30 г за намазване
  • риган - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко и покрийте съда за 10 минути, докато маята се активира.

В купа пресейте бялото брашно, прибавете брашното от спелта и солта и разбъркайте.

Оформете кладенче, в което прибавете сместа с маята, олиото и едно яйце.

От посочените продукти замесете меко тесто, което поставете в купа и покрийте с фолио или кърпа.

Изчакайте около 30-40 минути тестото да втаса и удвои обема си, след което го премесете за кратко и разделете на 3 части.

Всяка част разточете на тънка кора с диаметър около 30 см.

Поставете първата кора върху лист хартия за печене и поръсете с 1/2 плънка, която пригответе от смесени сирене, кашкавал и моцарела. Покрийте с втората разточена кора и отново поръсете с останалата плънка.

Третата част от от тестото за наложената питка разточете и поставете върху останалите.

С пръсти претиснете края на корите, за да не изтече при печенето от плънката.

С помощта на хартията преместете питката в подходяща тава.

След това нарежете вътрешността на питката на 8 триъгълника, без борда и оставете отново да втаса, покрита с фолио.

Разтопете маслото и намажете внимателно питката със силиконова четка и поръсете със сух риган.

Сложете домашния хляб да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 20-25 минути до златисто.

Имате розкошен домашен хляб -наложена питка със спелта, която може да намажете с малко масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: