Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Плоска питка от спелта с маслини и сушени домати

Плоска питка от спелта с маслини и сушени домати

Плоска питка от спелта с маслини и сушени домати
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Чудна плоска питка от спелта и маслини, има си и сушени доматки за разкош"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 350 г
  • вода - 250 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 10 г прясна
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 к.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • за намазване
  • масло - 50 г
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • сол - щипка
  • още
  • маслини - 10 бр.
  • сушени домати - 50 г в зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Затоплете 1 ч. ч. вода и я изсипете в кладенчето.

Натрошете вътре маята и добавете захарта. Разбъркайте леко, като вземате по малко от брашното. Покрийте купата с кърпа за 10 минути.

След това добавете 3 с. л. зехтин и 2 пълни лъжици кисело мляко. Разбъркайте добре с лъжица, до много гъсто, лепкаво тесто. Не е необходимо месене.

Покрийте купата с кърпа и оставете тестото на да втаса до удвояване на обема.

След това вурху тава, покрита с хартия за печене и прехвърлете тестото.

Моята тава е квадратна с размери 25х25 см. Може и в кръгла с диаметър 26-28 см.

С намазани със зехтин ръце оформете плосък хляб.

Разтопете маслото и прибавете към него нарязаните на ситно магданоз и чесън, както и щипка сол.

Намажете питката с тази смес и с пръсти направете малки дупки, в които сложете маслини и резенчета сушени домати.

Оставете отново да втаса, а през това време загрейте фурната на 210°С с вентилатор.

Щом температурата е достигната, сложете питката да се пече за 15 минути, докато се образува хрупкава препечена коричка.

Получи се много ароматна питка от спелта с маслини и сушени домати.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: