Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете 1 ч. ч. вода и я изсипете в кладенчето.
Натрошете вътре маята и добавете захарта. Разбъркайте леко, като вземате по малко от брашното. Покрийте купата с кърпа за 10 минути.
След това добавете 3 с. л. зехтин и 2 пълни лъжици кисело мляко. Разбъркайте добре с лъжица, до много гъсто, лепкаво тесто. Не е необходимо месене.
Покрийте купата с кърпа и оставете тестото на да втаса до удвояване на обема.
След това вурху тава, покрита с хартия за печене и прехвърлете тестото.
Моята тава е квадратна с размери 25х25 см. Може и в кръгла с диаметър 26-28 см.
С намазани със зехтин ръце оформете плосък хляб.
Разтопете маслото и прибавете към него нарязаните на ситно магданоз и чесън, както и щипка сол.
Намажете питката с тази смес и с пръсти направете малки дупки, в които сложете маслини и резенчета сушени домати.
Оставете отново да втаса, а през това време загрейте фурната на 210°С с вентилатор.
Щом температурата е достигната, сложете питката да се пече за 15 минути, докато се образува хрупкава препечена коричка.
Получи се много ароматна питка от спелта с маслини и сушени домати.
Добър апетит!