Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете кладенче. Разтворете маята в затопленото прясно мляко и добавете захарта и лъжица брашно, разбъркайте и оставете да шупне.
В кладенчето на брашното сложете разбитите яйца, маслото, киселото мляко, оцет и сол.
Замесете съставките, като добавяте и маята до получаване на гладко, еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло за един час.
Разделете тестото на две равни части, и отделете по-малко от двете за декорация накрая.
Всяка част разделете на осем равни парчета и оформете на топки. Първите осем тестени топки дооформете с ръка и подредете в намазана с малко олио тава.
Едната сложете в средата, а останалите обиколете около средната, като оставяте малко разстояние между тях.
От другите осем парчета направете фитили, седем от тези фитили сложете около всяко топче, а осмото разрежете на три и оформете плитка, която сложете около средното.
От отделеното тесто направете малки топченца и сложете произволно, за да запълните тавата.
Намажете с разбит жълтък и оставете да втаса за още 30 мин.
Поръсете с мак и сусам и сложете питата във фурна на 160 градуса за около 50-60 мин.