Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Гризини»Гризини с домати и босилек

Гризини с домати и босилек

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Гризини с домати и босилек
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
29/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Вкусни гризини за из път или като снакс пред телевизора"

Необходими Продукти

  • сушени домати - 60 г мариновани в зехтин
  • брашно - 260 г
  • мая - 16 г прясна
  • вода - 100 мл
  • зехтин - 20 - 30 мл (от маринатата на доматите)
  • босилек - 2 щедри щипки
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и щипка захар в леко затоплената водичка. Разбъркайте добре и оставете да шупне.

Пресейте брашното със солта и към тях в средата добавете шупналата мая, мазнината, босилека и нарязаните на ситно сушени домати.

Замесете гладко тесто с приятен червеникав цвят. В зависимост колко са ви меки и хидратирани доматките, може да е нужно да поръсите с още зехтин или пък да добавите още малко брашно.

Късайте малки топчета от тестото и ги разтягайте на тънки фитили (не се точат, а се оформят между двете длани).

Поставете на малко разстояние в тавичка покрита с хартия за печене (ще ви излязат две дози/две тавички с гризини). Оставете за около 25-30 минутки като покриете с чисти кухненски кърпи.

Ако фурната ви го позволява, печете едновременно двете дози, ако пък не - след 25-тата минута сложете първата тава. След като гризините хванат загар, извадете и изпечете и втората доза. Температурата на печене е 180 градуса.

Готовите гризини с домати и босилек оставете да изстинат добре. В началото само коричката им е хрупкава, а отвътре са много крехки и нежни. След час- два стават изцяло хрупкави, но в същото време остават крехки, а не твърди. За вкуса и аромата просто нямам думи! Ако обичате соленки, солети и всякакъв снакс, ще ви допаднат и тези гризинки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Много апетитни!
30.01.2023 14:11
2