Начин на приготвяне
Разтворете маята и щипка захар в леко затоплената водичка. Разбъркайте добре и оставете да шупне.
Пресейте брашното със солта и към тях в средата добавете шупналата мая, мазнината, босилека и нарязаните на ситно сушени домати.
Замесете гладко тесто с приятен червеникав цвят. В зависимост колко са ви меки и хидратирани доматките, може да е нужно да поръсите с още зехтин или пък да добавите още малко брашно.
Късайте малки топчета от тестото и ги разтягайте на тънки фитили (не се точат, а се оформят между двете длани).
Поставете на малко разстояние в тавичка покрита с хартия за печене (ще ви излязат две дози/две тавички с гризини). Оставете за около 25-30 минутки като покриете с чисти кухненски кърпи.
Ако фурната ви го позволява, печете едновременно двете дози, ако пък не - след 25-тата минута сложете първата тава. След като гризините хванат загар, извадете и изпечете и втората доза. Температурата на печене е 180 градуса.
Готовите гризини с домати и босилек оставете да изстинат добре. В началото само коричката им е хрупкава, а отвътре са много крехки и нежни. След час- два стават изцяло хрупкави, но в същото време остават крехки, а не твърди. За вкуса и аромата просто нямам думи! Ако обичате соленки, солети и всякакъв снакс, ще ви допаднат и тези гризинки.
Добър апетит!
Коментари