Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват и обелват. Нарязват се на пръчици, като се стараем да са с почти еднакъв размер. Целината се обелва и нарязва на пръчици със сходен размер на тиквичките. Същото се повтаря и с тиквата Матилда - обелва се и се нарязва на пръчици, като е добре да се използва от горната част, където няма семки.
Подготвените зеленчуци се нареждат в голяма тава, като не се смесват. Поръсват се на вкус с всяка от изброените подправки - сол, черен и червен пипер и чесън на прах. Поръсват се с повечко олио и добре се разбъркват.
Най-лесно с ръце, за да бъдат добре овкусени и омазнени. Поръсват се с малко розмарин. Пекат се за около 30-40 минути във фурната на 180 градуса с вентилатор.
През това време се приготвят рибките сафрид. Отрязват се главите и се почистват от вътрешностите, като се разрязва от дупчицата в долната част на рибата към главата. С помощта на малка лъжичка могат да се извадят вътрешностите. Измиват се и се отцеждат.
Слагат се в малка тавичка. Чесънът се обелва и пресира. При сафрида се добавят лимоновия сок, чесъна и сол. Овалват се добре. В дълбока чиния се смесват галетата и брашното.
Подготвя се намазнена тава. Всяка рибка сафрид се овалва в сместа и се нареждат в тавата. Пекат се до готовност или до златисто.
Печените зеленчукови пръчици със сафрид са страхотна разнообразна и здравословна вечеря. По желание печената риба се гарнира с чеснов сос.