Бисквити с жито

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бисквити с жито
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
18
"Страхотни бисквитки, които ще направят сутрешното кафе още по-вкусен и любим ритуал"

Необходими Продукти

  • жито - 100 - 120 г сварено (ако е сурово, грамажът е около 70 г)
  • брашно - 50 г
  • овесени ядки - 50 г
  • яйце - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 50 г фини
  • стафиди - 50 г
  • кафява захар - 60 г
  • краве масло - 60 г меко, на стайна температура
  • ванилия - 1 прахче, 0.2 г
  • сол - 1 щипка
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварих около 70 грама жито докато хубаво омекне и набъбне, след което го отцедих и оставих да изстине и изсъхне. Грамажът, след като се свари, се увеличава на 100-120 грама, поради това че е напоено и обема на зърното се е увеличил тройно (поне при житото, което аз използвам се получава така).

След като си го подготвите, започнете с бисквитките:

Смелете стафидите и 70 грама от житото в блендер и после разбийте с яйцето и маслото.

Добавете брашното, кафявата захар, ванилията, кокосовите стърготини, щипка сол, набухвателите и овесените ядки (също смлени).

Разбъркайте до получаване на хомогенно меко тесто за бисквити. Понякога се получава по- рядко, ако житото е било по-напоено или яйцето е било по голямо. В такъв случай аз сгъстявам с бадемово брашно - лъжица-две. При всички положения тестото трябва да е меко и се оформя с намазнени ръце, за да не лепне.

Взимайте малки порции и оформяйки топче, след това сплесквайте и слагайте по чаена лъжичка от останалото жито, като я поставяте по цялата повърхност на бисквитата и натискате, за да слегне. Поръсете с кокосови стърготини.

Поставяйте сладките в тавичка, застлана с хартия за печене или силиконова подложка. Оставяйте малко разстояние между тях.

Печете на 170 градуса в предварително загрята фурна докато бисквитките почервенеят - около 20 минути. Много зависи и от дебелината и големината им.

Крайният резултат също зависи от това - ако са тънки ще станат чудно хрупкави. Ако са по-дебелички, тогава отвътре остават меки и пръхкави, а по краищата хрупкат.

Важно е да ги оставите в тавата да постоят 20 минути и после да подредите върху решетка докато изстинат напълно и се стегнат.

Бисквитите с жито са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: