Хумус от батат

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хумус от батат
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Вкусният хумус от батат е една чудна разядка"

Необходими Продукти

  • батат - 1 бр. голям (около 300 г)
  • нахут - 200 г сварен и отцеден
  • лимонов сок - 45 - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • сусам - 30 г
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 60 мл + за сервиране
  • кимион - 2 щипки
  • червен пипер - 1/2 ч.л. + за поръсване при сервиране
  • вода - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете един голям батат, нарежете на две или три парчета и завийте в леко намазнена алуминиево фолио. Печете до омекване във фурна загрята на 200 градуса.

Оставете да изстине малко и сложете сладкия картоф в блендер или каната на пасатор.

Запечете на сух тиган сусам и когато леко поизстине, също го сипете в каната на уреда.

Добавете отцедения и измит сварен нахут, обелените скилидки чесън, зехтина, водата, лимоновия сок, сол, червен пипер и кимион.

Пасирайте до гладкост и прехвърлете в добре затворен съд с капак. Приберете в хладилника, за да се охлади добре хумусът.

Готовия хумус от батат сервирайте поръсен със зехтин и червен пипер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: