Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с черен ориз и гъби

Ризото с черен ориз и гъби

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5045k2k3k5
Ризото с черен ориз и гъби
Снимка: Мина Димитрова
1 / 5
15/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Гарантираме ви - ще се влюбите в ореховия вкус на черния ориз в това ризото, който перфектно се допълва с гъбите."

Необходими Продукти

  • черен ориз - 250 г
  • печурки - 300 г
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 1 чаша
  • краве масло - 25г
  • магданоз
  • пармезан
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За лесно готвене на черния ориз, е добре да го накиснете за няколко часа във вода преди самото готвене.

Измийте гъбите и ги нарежете през средата и след това на филийки. Магданозът, чесънът и лукът се нарязват на ситно.

В дълбок тиган предварително загрят на средна температура поставете зехтина.

Добавете лука и задушете, докато омекне. Добавете чесъна и разбъркайте за още минута, за да поеме аромата.

Добавете печурките, овкусете със сол и черен пипер и задушете, докато омекнат. Прибавете черния ориз и кравето масло. Разбъркайте хубаво.

Налейте виното и задушете, докато се изпари напълно, като бъркате често. В друг съд поставете кубчето зеленчуков бульон и 500 мл вода.

Разбъркайте до пълното му разтваряне. Постепенно добавяйте от бульона към ориза на няколко пъти.

Черният ориз се готви по-бавно от белия. Ако се наложи, долейте вода, ако е свършил бульонът. Малко преди да е готово вкусното ризото, прибавете настъргания пармезан към ориза и част от магданоза.

Разбъркайте добре и похлупете за още няколко минути ризотото с гъби.

Сервирайте с пресен магданоз ризото с черен ориз и гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: