Начин на приготвяне
За лесно готвене на черния ориз, е добре да го накиснете за няколко часа във вода преди самото готвене.
Измийте гъбите и ги нарежете през средата и след това на филийки. Магданозът, чесънът и лукът се нарязват на ситно.
В дълбок тиган предварително загрят на средна температура поставете зехтина.
Добавете лука и задушете, докато омекне. Добавете чесъна и разбъркайте за още минута, за да поеме аромата.
Добавете печурките, овкусете със сол и черен пипер и задушете, докато омекнат. Прибавете черния ориз и кравето масло. Разбъркайте хубаво.
Налейте виното и задушете, докато се изпари напълно, като бъркате често. В друг съд поставете кубчето зеленчуков бульон и 500 мл вода.
Разбъркайте до пълното му разтваряне. Постепенно добавяйте от бульона към ориза на няколко пъти.
Черният ориз се готви по-бавно от белия. Ако се наложи, долейте вода, ако е свършил бульонът. Малко преди да е готово вкусното ризото, прибавете настъргания пармезан към ориза и част от магданоза.
Разбъркайте добре и похлупете за още няколко минути ризотото с гъби.
Сервирайте с пресен магданоз ризото с черен ориз и гъби.
Коментари