Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Артишок с чесън, магданоз и хамон серано

Артишок с чесън, магданоз и хамон серано

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Артишок с чесън, магданоз и хамон серано
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Сервирайте това разкошно ястие - артишок с чесън, магданоз и хамон серано с малко поръсена малдонска сол"

Необходими Продукти

  • артишок - 4 бр. пресен с дръжките
  • сок от лимон - от 1/2 лимон
  • магданоз - 1/2 връзка
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 50 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • сол - на вкус
  • хамон серано - 4 слайса
  • сушени зеленчуци - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете артишока, като премахнете външните листа и остане само крехката сърцевина.

В повечето рецепти пише да се отстрани и вътрешната мъхеста част, но ако артишокът е пресен, такава няма и не е нужно да се пипа. Мъхчетата се появяват, когато зеленчука е престоял твърде много време на щанда в магазинната мрежа или пък е възможно да е такъв сорт.

За нашата рецепта трябва да направим дупка или вдлъбнатина в средата на артишоците, тъй че или изгребваме с лъжичка вътрешността, ако има власинки, или просто с притискане си правим отвор.

Важно е да работим с ръкавици, защото в приятен случай ще се оцветят пръстите ни.

Също така предварително си пригответе купа със вода и сок от лимон. Веднага след почистване на всеки артишок, го потапяйте във лимоновата вода, за да не потъмнява.

Обелете дръжките, така че да остане само сърцевината им, която е чудесна и също е годна за консумация. В случая ще я ползваме за плънката. Ако купите артишок без дръжки, тогава вземете 5 броя и петият само обелете и накълцайте, за да послужи за плънка.

Наситнете чесъна, магданоза и хамона. Смесете ги със накълцаните дръжки от артишока, половината от зехтина, сол и лъжица лимонов сок. Напълнете кухините на целите артишоци със сместа.

Поставете ги в кошничката на уред за готвене на пара с отворите надолу. Може просто да използвате метален съд с дупчици, а в друг по-голям съд да сложите около 300 мл вода, виното и сушените зеленчуци. Те ще ароматизират зеленчука, докато се готви на пара или водна баня.

Гответе в продължение на 30 минути. Артишокът трябва да омекне добре, но не и да се разпада.

Сервирайте това разкошно ястие - артишок с чесън, магданоз и хамон серано, поръсено с останалия зехтин, сол на люспи - Малдон, и още свеж магданоз.

Добър Апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: