Начин на приготвяне
Морковите, картофът, лукът и чесънът се изчистват и измиват и се слагат в тенджера с вода в количество, колкото да ги покрие.
След като се сварят напълно, единия морков се изважда и се нарязва на ситни кубчета, а останалите зеленчуци се пасират заедно с бульона, в който са врели.
Оризът се измива няколко пъти със студена вода и се сварява отделно до готовност. Прецежда се и се оставя да се изцеди хубаво от водата.
В тенджера се загрява зехтинът и в него се задушават гъбите до омекване.
Поръсват се с брашното, разбъркват се и се наливат 1-2 черпака от зеленчуковия бульон.
Прибавят се солта, пиперът и кърито и се налива останалият бульон към гъбената супа.
Накрая се прибавят оризът и морковите и се вари на слаб огън до леко сгъстяване.
Когато всичко е сварено, гъбената супа със зеленчуци и черен ориз се сваля от котлона, застройва се супата, прибавят се маслото и нарязаните на ситно босилекови листа и се поръсва с пресен лук.