Начин на приготвяне
Първо, приготвяме лимоновия кекс:
Намазняваме правоъгълна форма за печене (1 л вместимост) и поръсваме със кафява захар по стените и дъното.
В купичка смесваме лимоновия сок и млякото. Оставяме настрана, за да се пресече.
В блендер смиламе корите от лимон (само жълтата част) със захарта - така ароматът е по-силен.
Прибавяме мекото масло и разбиваме до хомогенност, след това слагаме едно по едно яйцата, докато се усвоят и се получи гладко кремче.
Сипваме пресеченото мляко с лимоновия сок и накрая завършваме с брашното, пресято с бакпулвера. Него добавяме на части с плавно разбъркване с шпатула или телена бъркалка.
Прехвърляне сместа във формата за печене и пъхаме във загрята на 180 °C фурна за около 30-40 минути или до суха клечка.
Докато се пече лимоновият сладкиш, си приготвяте сиропа от лимон.
Слагаме всички съставки за него в касеролка и варим 15-20 минути.
Сиропираме готовия кекс с лимоновия гъст сироп.
Преминаване към фростинга от маскарпоне и какао:
Разбиваме маскарпонето заедно със сметаната и захарта. Трябва да се получи гъст, но пухкав крем. Добавяме какаото и отново разбиваме за кратко, докато се усвои и оцвети кремът.
Прехвърляме в пош и украсяваме целия сиропиран сладкиш с рози от фростинга. Също така можем да го шприцоваме и към всяко отделно парче, вече след като е нарязано и разпределено на порции за сервиране.
Уникална комбинация от лимонов и какаов вкус със сочността на сладкиша у нежността на крема.
Да ви е сладко с моя сиропиран лимонов сладкиш с фростинг от маскарпоне .