Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на тиган»Черен ориз с печурки и сушени домати

Черен ориз с печурки и сушени домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Черен ориз с печурки и сушени домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Обожавам черния ориз с прясно изцеден лимонов сок, затова обилно поръсвам с него преди сервиране на черния ориз с гъби"

Необходими Продукти

  • черен ориз - 200 г
  • печурки - 250 г
  • чесън - 2 скилидки
  • сушени домати - около 40 - 50 г
  • лимон - 1 бр.
  • краве масло - 2 с.л. меко
  • зехтин - по желание
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете черния ориз предварително, за да съкратите времето за готвене. Достатъчно е да престои 1 час или малко повече във вода.

След това изхвърлете водата, налейте нова (тя пак ще се оцвети в черно или тъмно виолетово, това да не ви притеснява).

Сварете императорския черен ориз до омекване на зрънцата (вижте указанията на пакета).

Отцедете и оставете на страна за момента.

Нарежете сушените домати и също заделете настрана.

Почистете гъбите, като ги обелите. Ако искате, може да оставите пънчетата, или може да ги премахнете. За това ястие използвам малки печурки, и които е възможно, оставям цели, а по-големичките нарязвам на две или 4.

Загрейте тиган с маслото и сотирайте гъбките, като накрая добавите и скилидките чесън, нарязани на филийки. Много внимавайте да не загори чесънът, защото ще нагарча.

След като станат леко златисти, дръпнете от огъня, добавете ориза с нарязаните на едро сушени и мариновани доматки и разбъркайте.

Ако ви е сух, може да поръсите зехтин на ориза с гъби.

Обожавам черния ориз с прясно изцеден лимонов сок, затова обилно поръсвам с него преди сервиране.

Продуктите са за две порции черен ориз с печурки и сушени домати

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: