Начин на приготвяне
Накиснете черния ориз предварително, за да съкратите времето за готвене. Достатъчно е да престои 1 час или малко повече във вода.
След това изхвърлете водата, налейте нова (тя пак ще се оцвети в черно или тъмно виолетово, това да не ви притеснява).
Сварете императорския черен ориз до омекване на зрънцата (вижте указанията на пакета).
Отцедете и оставете на страна за момента.
Нарежете сушените домати и също заделете настрана.
Почистете гъбите, като ги обелите. Ако искате, може да оставите пънчетата, или може да ги премахнете. За това ястие използвам малки печурки, и които е възможно, оставям цели, а по-големичките нарязвам на две или 4.
Загрейте тиган с маслото и сотирайте гъбките, като накрая добавите и скилидките чесън, нарязани на филийки. Много внимавайте да не загори чесънът, защото ще нагарча.
След като станат леко златисти, дръпнете от огъня, добавете ориза с нарязаните на едро сушени и мариновани доматки и разбъркайте.
Ако ви е сух, може да поръсите зехтин на ориза с гъби.
Обожавам черния ориз с прясно изцеден лимонов сок, затова обилно поръсвам с него преди сервиране.
Продуктите са за две порции черен ориз с печурки и сушени домати
Добър апетит!