Начин на приготвяне
Маята се начупва в малка купа. Прибавя се захарта, солта, брашното и се разбърква много добре, след което се залива с водата.
Разбърква се и се оставя да шупне за 20 мин.
Лимецовото брашно се изсипва в купа, в която ще се меси. Прибавя се захарта и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, яйцето и олиото. Започва да се замесва тесто, като водата се прибавя постепенно.
Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса 30 мин. покрито с памучна кърпа.
Халвата се натрошава на ситно.
След като тестото е втасало, се разделя на 14 части. От всяка част се оформя топче.
Всяко топче се разточва на кръг с диаметър 25 см. Поръсва се с 2 с.л. тахан халва и парченца масло.
Завива се на руло, рулото се завива на панделка и се нарежда в тава, която предварително е намазана с масло.
Питките се намазват с разбит жълтък с олио, след което се поръсват със сусам.
Пекат се 50 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Лимецовите питки с тахан халва са готови.