Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецови питки с тахан халва

Лимецови питки с тахан халва

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k9
Лимецови питки с тахан халва
Снимка: Мария Божилова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Чудни лимецови питки с пълнеж от халва Разкошотия, която трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1.2 кг + 3 с.л. за маята
  • кафява захар - 3 с.л. + 1 с.л. за маята
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 1 бр. + 2 жълтъка за намазване
  • прясна мая - 42 г
  • олио - 4 с.л. + 3 с.л. за жълтъците за намазване
  • масло - 100 г
  • топла вода - 600 мл + 200 мл за маята
  • тахан халва - 700 г мека
  • сусам - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се начупва в малка купа. Прибавя се захарта, солта, брашното и се разбърква много добре, след което се залива с водата.

Разбърква се и се оставя да шупне за 20 мин.

Лимецовото брашно се изсипва в купа, в която ще се меси. Прибавя се захарта и се разбърква много добре.

В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, яйцето и олиото. Започва да се замесва тесто, като водата се прибавя постепенно.

Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса 30 мин. покрито с памучна кърпа.

Халвата се натрошава на ситно.

След като тестото е втасало, се разделя на 14 части. От всяка част се оформя топче.

Всяко топче се разточва на кръг с диаметър 25 см. Поръсва се с 2 с.л. тахан халва и парченца масло.

Завива се на руло, рулото се завива на панделка и се нарежда в тава, която предварително е намазана с масло.

Питките се намазват с разбит жълтък с олио, след което се поръсват със сусам.

Пекат се 50 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Лимецовите питки с тахан халва са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: