Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Лесни пухкави питки

Лесни пухкави питки

Рали98Рали98
Новак
3591036
Лесни пухкави питки
Снимка: Рали98
1 / 6
09/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Тестото стига за 4 бр. средно големи и мноооого пухкави питчици"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • прясно мляко - 350 мл
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 20 г
  • сол - ч.л.
  • захар - ч.л.
  • олио - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се смесва с маята.

Правим кладенче в средата, добавяме яйцето, като отделяме жълтъка за намазване. Добавяме и олиото, сол и захар.

Изсипваме млякото, което трябва да е леко затоплено и на тънка струйка при непрекъснато бъркане и прибавяме брашното постепенно.

Замесваме около 10-15 мин, докато се получи меко тесто за хляб. Не трябва да е много лепкаво.

Оставя се в намазнен с олио съд, като намазваме и самото тесто от горе с малко олио. Покриваме тестото със стреч фолио и чиста кърпа и оставяме да втасва на топло, докато удвои обема си. Времето зависи от топлината на помещението, обикновено отнема около половин час на стайна температура.

След като е удвоило обема си, с намазнени ръце разделяме тестото на 4 и оформяме на топки със избутване от долната страна, за да му вкараме допълнително въздух.

Намазваме тавата с маслото и подреждаме малките питки. Оставяме още веднъж да втасат, покрити с чиста кърпа, около 15 мин и след това правим по 3 леки разреза с остър нож на всяка от питките и намазваме с жълтък.

Печем в предварително загрята фурна на 180°C около 20 мин до зачервяване. Изваждаме ги и покриваме с кърпа за около 10 мин да починат преди сервиране.

Тестото стига за 4 бр. средно големи хлебчета.

Да ви е сладко с моите лесни пухкави питки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: