Гръцки Долмадес

Гръцки Долмадес
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Лозови сарми, приготвени по гръцка рецепта, с много ароматни подправки."

Необходими Продукти

  • лозови листа - 25 - 30 бр. консервирани
  • зехтин - 6 с.л.
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • ориз - 1 ч.ч.
  • сол
  • мента - прясна
  • копър - пресен
  • джоджен - пресен
  • магданоз - пресен
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • канела - 1 щ.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Долмадес са гръцки сармички. Много вкусни се получават с пресни лозови листа, но когато не им е сезона, се използват консервирани.

Двата вида лук се нарязват на ситно и задушават в зехтин. След като омекне лукът, се прибавя нарязаните на ситно скилидки чесън и измитият ориз. Разбърква се на няколко пъти и се налива половин чаена чаша вода, сол на вкус и нарязани на ситно свежи подправки - мента, копър, джоджен и магданоз.

Добавят се черният пипер и щипка канела. Плънката се готви още минута-две и се дръпва от котлона. Във всяко листо се поставя от плънката и навива на постна сармичка.

Дъното на тенджера се намазва с мазнина и застила с няколко лозови листа, Отгоре се подреждат навитите долмадес и поливат с малко зехтин и две чаени чаши вода.

Лозовите сармички се варят на тих огън за 50 минути. Сервират се полети с прясно изцеден лимонов сок или резенчета лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: