Начин на приготвяне
Долмадес са гръцки сармички. Много вкусни се получават с пресни лозови листа, но когато не им е сезона, се използват консервирани.
Двата вида лук се нарязват на ситно и задушават в зехтин. След като омекне лукът, се прибавя нарязаните на ситно скилидки чесън и измитият ориз. Разбърква се на няколко пъти и се налива половин чаена чаша вода, сол на вкус и нарязани на ситно свежи подправки - мента, копър, джоджен и магданоз.
Добавят се черният пипер и щипка канела. Плънката се готви още минута-две и се дръпва от котлона. Във всяко листо се поставя от плънката и навива на постна сармичка.
Дъното на тенджера се намазва с мазнина и застила с няколко лозови листа, Отгоре се подреждат навитите долмадес и поливат с малко зехтин и две чаени чаши вода.
Лозовите сармички се варят на тих огън за 50 минути. Сервират се полети с прясно изцеден лимонов сок или резенчета лимон.