Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Голяма домашна торта от старите тефтери

Голяма домашна торта от старите тефтери

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Голяма домашна торта от старите тефтери
Снимка: Дони Ники
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Домашната селска торта украсих със смлени в блендера френски макарони и бисквитки, но може да се използват ядки, шоколад, каквото пожелаете."

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 6 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1ч.ч
  • бакпулвер - 10 г
  • амонячна сода - 1 пак.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • какао - 3 с.л
  • За сиропа
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • За крема
  • яйца - 3 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • брашно - 5 с.л. с връх
  • ванилия - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 125 г краве
  • прясно мляко - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата със захарта. Прибавяме олиото, киселото мляко с разтворените в него амонячна сода и бакпулвер, ванилията и най-накрая - постепенно брашното. Разбиваме добре.

Разделяме сместа по равно в 3 съда. В единия от тях добавяме и 3 с.л. какао + 5 с.л прясно мляко или друга течност и разбиваме добре. Печем тортените блатове в тавичка с дм 22 см в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 20 минути.

Сиропът, приготвен от вода, захар и ванилия, се вари до намаляване на половина на обема на водата.

Блатовете се сиропират с изстинал сироп.

Приготвянето на крема за торта започва със загряване на 800 мл от млякото и захарта - до пълно стопяване на захарта.

Разбиват се яйцата, прибавя се медът, брашното и ванилията. 200 мл чаша от мляко се добавя към сместа и се бърка, докато стане еднородна.

После я прибавяме към останалото мляко и се бърка непрекъснато на слаб огън до сваряването на крема.

Накрая се прибавя и кравето масло.

Блатовете се сиропират със студен сироп, след което се поливат с топъл крем.

Домашната селска торта украсих със смлени в блендера френски макарони и бисквитки, но може да се използват ядки, шоколад, каквото пожелаете.

Голяма домашна торта от старите тефтери трябва да престои поне 12 часа в хладилник преди консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: