Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта. Прибавяме олиото, киселото мляко с разтворените в него амонячна сода и бакпулвер, ванилията и най-накрая - постепенно брашното. Разбиваме добре.
Разделяме сместа по равно в 3 съда. В единия от тях добавяме и 3 с.л. какао + 5 с.л прясно мляко или друга течност и разбиваме добре. Печем тортените блатове в тавичка с дм 22 см в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 20 минути.
Сиропът, приготвен от вода, захар и ванилия, се вари до намаляване на половина на обема на водата.
Блатовете се сиропират с изстинал сироп.
Приготвянето на крема за торта започва със загряване на 800 мл от млякото и захарта - до пълно стопяване на захарта.
Разбиват се яйцата, прибавя се медът, брашното и ванилията. 200 мл чаша от мляко се добавя към сместа и се бърка, докато стане еднородна.
После я прибавяме към останалото мляко и се бърка непрекъснато на слаб огън до сваряването на крема.
Накрая се прибавя и кравето масло.
Блатовете се сиропират със студен сироп, след което се поливат с топъл крем.
Домашната селска торта украсих със смлени в блендера френски макарони и бисквитки, но може да се използват ядки, шоколад, каквото пожелаете.
Голяма домашна торта от старите тефтери трябва да престои поне 12 часа в хладилник преди консумация.