Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадова торта с портокалова полента

Шоколадова торта с портокалова полента

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k3k
Шоколадова торта с портокалова полента1 / 2
06/05/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • пудра захар - 220 г
  • вода - 375 мл + 60 мл
  • портокали - 2 бр. + портокалова кора 1 с.л.
  • масло - 125 г
  • кафява захар - 220 г
  • брашно - 35 г
  • брашно - 75 г самонабухващо
  • бакпулвер - ½ ч.л.
  • какао - 50 г на прах
  • бадеми - 60 г
  • полента - 125 г царевична каша (polenta)
  • сметана - 80 г заквасена
  • портокалов сок - 60 мл
  • шоколад - 90 г черен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително загрявате фурната на 180 градуса. Намазнявате кръгла форма за кекс и слагате 2 слоя хартия за печене на дъното и стените.

Сложете водата и пудрата захар в тенджера на бавен огън, докато се стопи захарта, след това го увеличете за да заври. Намалете огъня и оставете да къкри, без да покривате и без да разбърквате за около 5 минути, докато сиропът леко се сгъсти. Добавете нарязаните на резенчета портокали и оставете да къкри още 7 минути, докато кората на портокала омекне.

Махнете от котлона и с помощта на щипка извадете портокалите от сиропа и ги подредете на дъното на формата, като ги застъпвате леко. Сиропът запазете и към него добавете допълнителното количество вода и сложете отново на котлона да заври.

Намалете огъня и оставете да къкри, като отново не покривате и не разбърквате, докато сиропът придобие меден цвят. С 2/3 от сиропа заливате портокалите и останалата част запазвате.

Маслото трябва да омекне, след което го разбивате с миксер заедно с портокаловата кора и кафявата захар до получаване на лека пухкава смес. Едно по едно добавете и яйцата. Накрая добавете брашното, бакпулвера, какаото, бадемите, царевичната каша, заквасената сметана, портокаловия сок и шоколада. Внимателно разстилате сместа върху портокалите.

Тортата печете около 1 ¼ ч., след което я оставяте за 15 минути и я обръщате върху плато. Накрая залейте портокалите със запазания сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: