Начин на приготвяне
Предварително загрявате фурната на 180 градуса. Намазнявате кръгла форма за кекс и слагате 2 слоя хартия за печене на дъното и стените.
Сложете водата и пудрата захар в тенджера на бавен огън, докато се стопи захарта, след това го увеличете за да заври. Намалете огъня и оставете да къкри, без да покривате и без да разбърквате за около 5 минути, докато сиропът леко се сгъсти. Добавете нарязаните на резенчета портокали и оставете да къкри още 7 минути, докато кората на портокала омекне.
Махнете от котлона и с помощта на щипка извадете портокалите от сиропа и ги подредете на дъното на формата, като ги застъпвате леко. Сиропът запазете и към него добавете допълнителното количество вода и сложете отново на котлона да заври.
Намалете огъня и оставете да къкри, като отново не покривате и не разбърквате, докато сиропът придобие меден цвят. С 2/3 от сиропа заливате портокалите и останалата част запазвате.
Маслото трябва да омекне, след което го разбивате с миксер заедно с портокаловата кора и кафявата захар до получаване на лека пухкава смес. Едно по едно добавете и яйцата. Накрая добавете брашното, бакпулвера, какаото, бадемите, царевичната каша, заквасената сметана, портокаловия сок и шоколада. Внимателно разстилате сместа върху портокалите.
Тортата печете около 1 ¼ ч., след което я оставяте за 15 минути и я обръщате върху плато. Накрая залейте портокалите със запазания сироп.