Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 200 мл
Днес ви предлагам една много вкусна и лесна спаначена торта, която да приготвите за вашите близки.
Ако ползвате замразен спанак, го размразете и оставете хубаво да се отцеди. Пресния спанак измийте добре и подсушете.
Сложете в блендер спанака, прясното мляко и олиото и смелете до гладка смес.
В купа разбийте с миксер яйцата, захарта и ванилията за няколко минути, на висока степен, докато захарта се стопи и сместа удвои обема си и стане въздушна.
След това прибавете сместа със спанака и разбъркайте внимателно. Може да продължите да разбърквате с миксера, но вече на най-ниската степен.
Прибавете брашното, смесено с бакпулвера и фино настъргана кора на половин лимон и разбъркайте.
Покрийте форма за печене със свалящ се борд 24 см и изсипете кексовата смес.
Сложете блата да се пече в загрята фурна на 170 °C за 30 минути, до суха клечка, след което го извадете от формата и охладете върху решетка.
Докато блатът на кекса се охлади прогответе крема за тортата.
Загрейте в касерола прясното мляко, захарта и ванилията.
В друг съд разбийте яйцата с нишестето. Прибавете ги към горещото мляко на тънка струя, бъркайки.
Сварете млечния крем до желаната гъстота.
Към горещия крем прибавете маслото и белия шоколад и разбъркайте, докато се усвоят напълно.
След това може да сглобите пролетната торта.
Изравнете блата с остър нож и направете дупки с малък цилиндър. Аз ползвах уреда за почистване на дръжките и семената на чушки.
Преместете блата отново във формата и стегнете с ринга.
Изрезките запазете.
С лъжица напълнете първо дупките с крем, а след това залейте и самата торта и заравнете.
Натрошете изрезките и поръсете с тях лесната тортата.
За още свежест може да добавите и плодове като ягоди, малини или боровинки.
Сложете спаначената кекс торта в хладилник за няколко часа да стегне, след което може да ѝ се насладите.
Бон Апети!