Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Спаначена кекс торта

Спаначена кекс торта

Спаначена кекс торта
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Толкова свежа, толкова лека и апетитна торта със зелен спаначен цвят - ще стане хит на партито ви"

Необходими Продукти

  • за кексовата смес
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 п.
  • спанак - 120 г пресен или замразен
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 2 ч.ч.
  • лимон - кората на 1/2 цитрус
  • бакпулвер - 10 г
  • крем
  • прясно мляко - 650 мл
  • захар - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • нишесте - 3 с.л. царевично или пшенично
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • краве масло - 60 г
  • бял шоколад - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 200 мл

Днес ви предлагам една много вкусна и лесна спаначена торта, която да приготвите за вашите близки.

Ако ползвате замразен спанак, го размразете и оставете хубаво да се отцеди. Пресния спанак измийте добре и подсушете.

Сложете в блендер спанака, прясното мляко и олиото и смелете до гладка смес.

В купа разбийте с миксер яйцата, захарта и ванилията за няколко минути, на висока степен, докато захарта се стопи и сместа удвои обема си и стане въздушна.

След това прибавете сместа със спанака и разбъркайте внимателно. Може да продължите да разбърквате с миксера, но вече на най-ниската степен.

Прибавете брашното, смесено с бакпулвера и фино настъргана кора на половин лимон и разбъркайте.

Покрийте форма за печене със свалящ се борд 24 см и изсипете кексовата смес.

Сложете блата да се пече в загрята фурна на 170 °C за 30 минути, до суха клечка, след което го извадете от формата и охладете върху решетка.

Докато блатът на кекса се охлади прогответе крема за тортата.

Загрейте в касерола прясното мляко, захарта и ванилията.

В друг съд разбийте яйцата с нишестето. Прибавете ги към горещото мляко на тънка струя, бъркайки.

Сварете млечния крем до желаната гъстота.

Към горещия крем прибавете маслото и белия шоколад и разбъркайте, докато се усвоят напълно.

След това може да сглобите пролетната торта.

Изравнете блата с остър нож и направете дупки с малък цилиндър. Аз ползвах уреда за почистване на дръжките и семената на чушки.

Преместете блата отново във формата и стегнете с ринга.

Изрезките запазете.

С лъжица напълнете първо дупките с крем, а след това залейте и самата торта и заравнете.

Натрошете изрезките и поръсете с тях лесната тортата.

За още свежест може да добавите и плодове като ягоди, малини или боровинки.

Сложете спаначената кекс торта в хладилник за няколко часа да стегне, след което може да ѝ се насладите.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: