Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Тракийски пълнени пиперки с доматен сос

Тракийски пълнени пиперки с доматен сос

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Тракийски пълнени пиперки с доматен сос5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Тракийски пълнени пиперки с доматен сос са самото съвършенство на селската кухня. Добавете и вашите снимки, след като приготвите тази рецепта"

Необходими Продукти

  • пиперки - 9 или 12 бр. за пълнене
  • кайма - 500 г
  • ориз - 200 г
  • лук - 1 голяма глава или 2 малки
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 или 2 стръка
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 1 връзка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматена паста - 1 с.л. пюре
  • доматен сок - 500 мл
  • червено вино - 200 мл
  • масло - 50 г
  • олио - 10 с.л.
  • сол - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставям ориза в гевгир и измивам много добре на течаща вода, като претривам между дланите.

Лукът, морковите, целината, чесънът и дръжките от магданоза нарязвам на ситно с кухненски робот.

Когато в някоя рецепта има лук – стандартният подход е да го запържим или задушим. Но НЕ и и в тази рецепта. Тук е една от тайните за уникалния вкус на тази тракийски пълнени пиперки – първо се запържва каймата и тя наистина се запържва да стане златисто-кафява, а не сива и безлична.

Баба ми, разбира се, не е чувала за реакция на Майлард, но пък хората на село интуитивно и през опит са открили как трябва да се приготви една гозба, за да бъде вкусна.

Реакция на Майлард е това, което придава златисто-кафявата коричка на повърхността на месото, когато се приготвя на висока температура. Месото трябва да е сухо, преди да го поставите в тигана. Това обаче е неприложимо за каймата. Освен това всяко месо съдържа някакво количество вода и е нужно, първо, тя да се изпари, преди да се стигне до златисто-кафяво. Повечето хора, които уж запържват месото, се отказват много по-рано, преди да е започнала реакция на Майар, и месото има сив цвят, а така вкусът страда. Ето как го правим ние...

В тенджера отмервам 5 с.л. олио и я слагам на котлона да се сгорещи.

Добавям щипка захар и каймата (в моя случай тя е смес 300 г свинско и 200 г телешко). Нищо друго. Започвам да бъркам енергично с дървена лъжица, за да се надроби каймата и да се получат трохи. Първо, месото отделя вода, затова НЕ поставям капак на тенджерата и не преча на изпаряването.

Когато водата изври и каймата остане само на мазнина, тогава вече не бъркам така енергично. Оставям месото за минутка, без да го разбърквам, за да „закачи“ за дъното. После разбърквам и пак го оставяме да „закачи“ и така, докато стане златисто. В зависимост от водното съдържание на месото може да отнеме различно дълго време, докато се стигне до този момент със златисто-кафявото, но обикновено са нужни 10 понякога 15 минути.

Когато съм получил нужния цвят – изваждам запържената кайма в купа.

В същата тенджера остава мазнината, в която се е пържила каймата. Добавям още 2-3 с.л.. олио и слагам зеленчуците да се задушат, като разбърквам периодично.

Когато зеленуците са омекнали, добавям доматената паста и разбърквам, за да се смеси добре.

Връщам каймата при зеленчуците и заедно с нея добавям ориза, 100 мл вода и половината от виното (100 мл). Тук е моментът, когато подправям с прясно смлян черен пипер, чубрица и сол на вкус. Разбърквам всичко добре и оставям на среден по сила огън (при мен 4-та от 6 степени), да се изпари алкохолът и оризът да поеме течността. След около 5 минути свалям от котлона, добавям половината от връзката магданоз, нарязан на ситно, разбърквам и оставям плънката, да се охлади.

Докато плънката се охлажда, измивам, подсушавам и почиствам пиперките. С ножче внимателно изрязвам около дръжките, след това изрязвам семките от дръжките и запазвам „капачетата“, с които ще затворя пълнените пиперки.

Пълня всяка пиперка на ¾ и подреждам изправени в тавичка. Ако има останала плънка, и нея разпределям в тавата.

В тенджерата, в която правих плънктата (без да я измивам), поставям маслото и връщам на котлона.

Когато маслото се разтопи, добавям брашното и бъркам непрекъснато. Така запържвам брашното за 2-3 минути.

Към брашното добавям червен пипер да се запържи, енергично разбърквам и за да не прегори и да горчи, след около 30 секунди, добавям останалото вино и доматения сок. Добавям и 300 мл вода и подправям със сол на вкус.

Разбърквам доматения сос, докато заври, след което свалям от огъня.

С помощта на черпак сипвам от соса във всяка пиперка и похлупвам със запазените капачета от дръжките. Остатъкът от соса изливам в тавата при сочните пълнени чушки. Поливам всяка пиперка с малко олио.

Пека в предварително загрята на 170 °C фурна с вентилатор за около 1 час.

Поднасям пълнените пиперки, като слагам 2-3 в порция, поливам със сос и поръсвам със ситно нарязан магданоз. По желание може да се добави и кисело мляко.

Допълнителни бележки:

Могат да се приготвят и постни пиперки без кайма. Тогава приготвянето на плънката директно започва със задушаване на зеленчуците и вместо масло запръжката за соса се прави с олио или зехтин.

Вместо месо могат да се приготвят постни пиперки с гъби в плънката. Започва се със задушаване на гъбите с чесън и когато са готови, се изваждат в купа и тогава се задушават останалите зеленчуци, а след това се смесват и се добавя оризът.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за пълнени чушки с кайма, пълнени чушки с боб или тези вкусни пълнени чушки с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
40
30
21
10
Дай твоята оценка: