Начин на приготвяне
Не купувам готова кайма, затова смлях 700 г телешко месо за готвене.
В тиган задуших 1 глава лук, 1 стрък праз, 1 морков, стъбла целина, 2 склилидки чесън.
Когато зеленчуците омекнаха, добавих месото, подправих с черен пипер, кимион, чубрица, сол и готвих докато остана на мазнина.
Сложих 1 с.л. доматен концентрат, 1 ч.л. пиперково пюре и 1 чаша ориз (200 мл).
Когато оризът се промени, залях с 1 чаша гореща вода и намалих котлона. Готвих около 5 минути, изключих и оставих да се абсорбира течността.
Преди да започна да пълня, сложих пресен магданоз. Напълних и готвих на слаб котлон около 1 час. След това прехвърлих в тава, полях с малко зехтин и пекох пълнените чушки на 200 градуса около 30-40 минути.
Сос: В касерола разтопих 30 г краве масло и запържих 1 с.л. брашно. Добавях по малко от течността на пиперките, при непрекъснато бъркане.
Отделно разбих 2 яйца с 3 с.л. с връх кисело мляко, темперирах и смесих с брашното и соса.
Пълнените пиперки с чуден сос са готови.