Начин на приготвяне
В купа изсипваме маята, 2 с.л. от общата захар, 3 с.л. от брашното и половината от топлото мляко, оставяме за 10 минутки да се активира маята.
В друга купа разбиваме яйцата със захар, ванилията, лимоновата кора и солта и добавяме и останалата част от млякото и половината от маслото.
Готовата смес изсипваме при пресятото брашно с куркумата. Добавяме и вече шупналата мая. Разбиваме всичко с миксер с приставките за тесто на бавна скорост.
След като започне да се оформя тестото, добавяме и останалата част от маслото. Разбиваме за кратко до получаване на меко тесто.
Оставяме го да си почине за 10 минутки и го омесваме за 5 минутки на ръка. Разделяме го на две части и оформяме правоъгълници.
Намазваме ги с течния шоколад и завиваме на фитилчета. Прищипваме краищата им и ги сплитаме.
Оформяме кръг, поставяме го в 20 см тавичка, застлана с хартия за печене и оставяме козунака да втаса за 40 минути.
След втасване го намазваме с разбитото яйце, поръсваме с мократа захар и бадемите и го печем в предварително загрята фурна на 160° за 55 минути без вентилатор.
Лесният козунак (подходящ за начинаещи) е готов.