Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Лесен козунак (подходящ за начинаещи)

Лесен козунак (подходящ за начинаещи)

Лесен козунак (подходящ за начинаещи)
Снимка: Виолета Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Ако досега не сте приготвяли козунак, вижте тази лесна и много сполучива рецепта"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно тип 500 - 600 г
  • суха мая - 7 г
  • прясно мляко - 180 мл топло
  • разтопено масло - 180 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 130 г
  • сол - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 пакетчета (по 0.2 г)
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • куркума - 1/2 ч.л. за цвят (по желание)
  • За плънката
  • течен шоколад - 200 г
  • За намазване и поръсване на козунака
  • яйца - 1 бр.
  • мокра захар - 3 с.л. захар+ 1 с.л. вода
  • сурови бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипваме маята, 2 с.л. от общата захар, 3 с.л. от брашното и половината от топлото мляко, оставяме за 10 минутки да се активира маята.

В друга купа разбиваме яйцата със захар, ванилията, лимоновата кора и солта и добавяме и останалата част от млякото и половината от маслото.

Готовата смес изсипваме при пресятото брашно с куркумата. Добавяме и вече шупналата мая. Разбиваме всичко с миксер с приставките за тесто на бавна скорост.

След като започне да се оформя тестото, добавяме и останалата част от маслото. Разбиваме за кратко до получаване на меко тесто.

Оставяме го да си почине за 10 минутки и го омесваме за 5 минутки на ръка. Разделяме го на две части и оформяме правоъгълници.

Намазваме ги с течния шоколад и завиваме на фитилчета. Прищипваме краищата им и ги сплитаме.

Оформяме кръг, поставяме го в 20 см тавичка, застлана с хартия за печене и оставяме козунака да втаса за 40 минути.

След втасване го намазваме с разбитото яйце, поръсваме с мократа захар и бадемите и го печем в предварително загрята фурна на 160° за 55 минути без вентилатор.

Лесният козунак (подходящ за начинаещи) е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: