Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата, прясното мляко, захарта, кората от лимона, ванилията, солта и сухата мая и оставяме настрани за няколко минути да се активира маята. Разтапяме маслото и си го оставяме под ръка.
Изсипваме брашното в подходящ съд за месене и си правим кладенче в което изсипваме вече разбитите продукти. Започваме да месим и постепенно добавяме маслото.
След като тестото е готово го оставяме в намазнена купа и го завиваме с кърпа за 90мин.
Когато вече е втасало го замесваме още веднъж с малко олио и го бием 100 пъти след което го оставяме да си почине за още 30 мин.
Оформяме козунака с плънка по желание, след което намазваме с жълтък и поръсваме със захар (ядки) - печем в заграта фурна 150° с вентилатор за 1 час.