Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лесен козунак

Лесен козунак

Лесен козунак
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
3 бр.
"Дори и начинаещите кулинари ще се справят с тази рецепта за козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр
  • прясно мляко - 220 мл
  • кисело мляко - 120г
  • мая - 1 кубче
  • захар - 250 г
  • сол - 1щипка
  • ром - 1 ампула от 2 мг
  • мед - 3 с.л.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • мазнина - 200 г мас и масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Разтваряме маята в затоплено прясно мляко и добавяме една супена лъжица захар и 5-6 супени лъжици от брашното и разбъркваме. Оставяме маята да се активира и отново разбъркваме (три пъти повтаряме това).

След третото активиране на маята прибавяме и пресятото брашно, яйцата, захарта, есенцията ром, меда, настъргана кора от лимон и щипката сол (без мазнината) и замесваме средно меко тесто. Поставяме тестото в намазана с олио торбичка и го оставаме да втаса.

Когато тестото удвои обема си го слагаме отново на плота и почваме да прибавяме мазнината.

Разтегляме тестото с ръце и добавяме по малко мазнина. Затваряме на плик и месим докато поеме маста или малкото (редуваме ги), удряме няколко пъти в плота и повтаряме докато не вкараме цялата мазнина. Оставяме тестото отново да втаса, но този път да утрои обема си.

Когато е готово, го разделяме на три равни части и всяка част отново на три.

Оформяме на фитили и сплитаме на плитка.

Аз съм направила два с шоколад, като при тях единия фитил го раздърпваме леко с ръце и го намазваме обилно с течен шоколад, навиваме и отново заплитаме. Сплетените козунаци оставяме да втасат.

Когато вече са готови ги намазваме с 1 жълтък разбит с 2 с.л. прясно мляко и поръсваме обилно със захар.

Печем козунаците на 170 градуса с вентилатор.

Лесният козунак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: