Вишнев маслен пай

marcheva14marcheva14
Početnik
5902
1
21/05/2014
Приготвяне40 мин.
Готвене25 мин.
Общо65 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 340
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • Тесто
  • масло - 120 г меко
  • пудра захар - 70 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия
  • брашно - 270 г
  • Пълнеж
  • вишни - 700 г плод, може и сладко от вишни, замразени плодове
  • захар - 200 г
  • нишесте - 40 г
  • вишновка - 3 - 4 с.л. (ром, коняк)
  • есенция - 1 капка бадемова
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пая може да използвате замразени плодове, но размразени предварително. Също кайсии, череши или сладко от някакви плодове, но тогава захарта може да се намали)

1. Мекото масло се разбива със захарта и ванилията до побеляване. Добавя се яйцето и брашното. В началото се работи с миксер, а после с ръце се оформя на топка тестото. Завива се в свежо фолио и се поставя в хладилник за 1 час.

2. Суровите и изчистени плодове се кипват на котлона с бадемовата есенция и вишновката. Смесва се захарта и нишестето и се прибавя към плодовете. Бърка се върху котлона за да се сгъсти сосът. Охлажда се.

2. Тестото се дели на две равни части.

Изрязва се кръг от хартия за печене по-голяма от диаметъра на тавичката. Поръсва се с малко брашно и върху нея се разточва първата топка тесто. Тестото трябва да е по-голямо от тавичката, за да се направи борд. Маслената кора се пренася във формата заедно с хартията, обръща се и се отстранява хартията. Дупчи се с вилица.

3. Изсипват се охладените вишни и се разпределят равномерно.

4. Другото тесто се разточва по същия начин и се похлупва върху плодовете. Преди да се похлупи с малка формичка, се изрязват малки кръгчета, за да може печенето добре да се изпарява. Прищипват се краищата.

5. Намазва се леко с разбит белтък и се посипва леко с кристална захар. Пече се на 180 градуса за около 25-30 мин.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар