Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб от карфиол

Хляб от карфиол

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб от карфиол
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Разкошно вкусно хлебче от карфиол за лакомници! Сервирайте с хубаво сирене или различни разядки за мазане."

Необходими Продукти

  • карфиол - 1/2 глава (250 г само розичките)
  • яйца - 2 бр. ХL
  • олио - 50 мл
  • бадемово брашно - 100 г
  • кокосово брашно - 50 г
  • овесено брашно - до получаване на гъсто тесто
  • хуск - 15 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • сок от лимон - 1 с.л.
  • бакпулвер - 15 г
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка, фино смлян
  • зехтин - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете разчленения на розички карфиол или го пригответе на пара, за да не поема излишна вода. Не трябва да е преварен!

Отделете три розички, а останалото количество от зеленчука смелете в блендер.

Добавете яйцата, млякото, лимоновия сок, олиото, бадемовото и кокосовото брашно, както и солта и фибрите хуск.

Разбийте отново в блендера до получаване на хомогенна смес.

Накрая сложете малко овесено брашно с бакпулвера и отново разбийте. Добавяйте толкова овесено брашно, колкото е нужно, докато получите тесто по-гъсто от кексовото, но в никакъв случай прекалено гъсто.

Ако сте прекалили с брашното, винаги може да сложите малко вода от варенето на карфиола.

Сипете тестото за полезния хляб във правоъгълна форма за хляб за сандвич, покрита с хартия за печене. Добре е да е с 1.5 л. вместимост и хляба да не става много висок, а по-тънък, за да се изпече добре.

Загладете с шпатула и забодете заделените розички карфиол. Полейте с малко зехтин и печете на 180 °C за около 40 минути или до златист загар.

Внимателно отделете от формата и охладете върху решетка. Хлябът за диабетици е много мек затова може да го извадите заедно с хартията.

Отвътре е много сочен заради карфиола, това е разбираемо и е чудесно, защото се топи в устата.

Сервирайте с хубаво сирене или различни разядки за мазане.

Разкошно вкусно хлебче от карфиол за лакомници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: