Начин на приготвяне
За тези вкусни гювечета с броколи и пиле може да ползвате пилешко месо както от бут, така и пилешко филе в зависимост от вкуса ви.
Аз избрах да ги направя с обезкостени бутчета, на които премахнах кожата.
Сварете месото почти до готовност с малко сол и няколко зърна черен пипер.
Междувременно премахвайте образувалата се пяна.
В друг съд загрейте вода и щом водата заври, бланширайте броколите, предварително нарязани на розички, за 5 минути.
След това отцедете и веднага сложете броколите в ледена вода.
Пригответе си 3 гювечета и разпределете в тях броколите.
Нарежете месото на хапки и добавете и тях.
Бульона прецедете и запазете.
Направете сос Бешамел, като загреете маслото и олиото и запържите в тях брашното. Аз ползвах пълнозърнесто брашно, но вие може да направите Бешамела и с бяло пшенично брашно.
Щом брашното промени цвета си, започнете да добавяте от пилешкия бульон на струя, бъркайки непрекъснато, за да не се образуват бучки.
Прибавете към соса сол, черен пипер и индийско орехче и оставете на слаб котлон за няколко минути, докато сосът леко се сгъсти.
Не е необходимо да е много гъст, защото при печенето ще се сгъсти допълнително.
Разпределете соса в гювечетата, трябва почти да покрие броколите и пилешкото месо.
Нарежете кашкавала на тънки ленти и покрийте гювечета с него, след което поръсете с настъргано Грана Падано.
Сложете гювечетата с пиле да се пекат за около 30 минути до златист загар.
Сервирайте гювечетата с броколи и пиле с чаша бяло вино и се насладете на един вкусен обяд или вечеря.
Добър апетит!