Гювечета с броколи и пиле

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Гювечета с броколи и пиле
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
07/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Сервирайте гювечетата с броколи и пиле с чаша бяло вино и се насладете на един вкусен обяд или вечеря."

Необходими Продукти

  • броколи - 500 г пресни
  • пилешко месо - 300 г
  • сол
  • черен пипер
  • за бешамела
  • масло - 30 г
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • бульон - 500 мл пилешки
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • още
  • кашкавал - 100 г
  • грана падано - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези вкусни гювечета с броколи и пиле може да ползвате пилешко месо както от бут, така и пилешко филе в зависимост от вкуса ви.

Аз избрах да ги направя с обезкостени бутчета, на които премахнах кожата.

Сварете месото почти до готовност с малко сол и няколко зърна черен пипер.

Междувременно премахвайте образувалата се пяна.

В друг съд загрейте вода и щом водата заври, бланширайте броколите, предварително нарязани на розички, за 5 минути.

След това отцедете и веднага сложете броколите в ледена вода.

Пригответе си 3 гювечета и разпределете в тях броколите.

Нарежете месото на хапки и добавете и тях.

Бульона прецедете и запазете.

Направете сос Бешамел, като загреете маслото и олиото и запържите в тях брашното. Аз ползвах пълнозърнесто брашно, но вие може да направите Бешамела и с бяло пшенично брашно.

Щом брашното промени цвета си, започнете да добавяте от пилешкия бульон на струя, бъркайки непрекъснато, за да не се образуват бучки.

Прибавете към соса сол, черен пипер и индийско орехче и оставете на слаб котлон за няколко минути, докато сосът леко се сгъсти.

Не е необходимо да е много гъст, защото при печенето ще се сгъсти допълнително.

Разпределете соса в гювечетата, трябва почти да покрие броколите и пилешкото месо.

Нарежете кашкавала на тънки ленти и покрийте гювечета с него, след което поръсете с настъргано Грана Падано.

Сложете гювечетата с пиле да се пекат за около 30 минути до златист загар.

Сервирайте гювечетата с броколи и пиле с чаша бяло вино и се насладете на един вкусен обяд или вечеря.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: