Начин на приготвяне
Сипете маята в топлото мляко и я оставете да се активира.
В голяма купа сложете яйцето, разтопеното масло, захарта, ваниловата захар и разбъркайте.
Добавете млякото с маята и пак разбъркайте.
Постепенно добавете пресятото брашно, омесете меко тесто и го оставете да втаса за около 1 час.
За крема разбийте мекото масло със захарта.
Добавете яйцето, бадемовото брашно и разбъркайте хубаво.
Втасалото тесто за бриош разточете на правоъгълник с дебелина около 3-5 мм.
Намажете 2/3 кора с крема.
Прегънете тестото, като първо 1/3 кора без крема, после частта с крема.
Разточете малко от получения правоъгълник и го нарежете на 12 тънки ленти.
Навийте всяка лента на охлюв.
Подредете тестените охлювчета на разстояние едно от друго в тава върху хартия за печене и ги оставете да втасват 20-30 минути.
Разбъркайте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко и намажете бриошите.
Печете в предварително загрята фурна на 180 °C 15-20 минути.
Невероятно меки и много вкусни бриош охлювчета с бадемов маслен крем са готови.
Да ви е сладко!