Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак по стара рецепта със свинска мас

Козунак по стара рецепта със свинска мас

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Козунак по стара рецепта със свинска мас
Снимка: Людмила
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Днес реших да пробвам рецептата на Валя Ангелова за козунак по стара рецепта със свинска мас - чуден е!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 450 мл
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • свинска мас - 75 г
  • олио - 75 г
  • прясна мая - 42 г
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • махлеб - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес реших да пробвам рецептата на Валя Ангелова за козунак по стара рецепта, чудесна е!

Всичките продукти трябва да бъдат на стайна температура.

Замесва се постандартния начин - първо се разтваря маята в част от прясното мляко, което сте затоплили, заедно със захар и щипка брашно.

След като шупне, се добавя към пресятото брашно и с останалите продукти се замесва тесто.

Когато се замесва тестото за козунака, не се слага цялата мазнина. Слага се само 2 с.л. от двете мазнини.

Когато се замеси, се оставя 20 минути да си почине, след това се слага останалата мазнина, като се слага по малко и се меси, като разтягате в една посока.

Аз лично го месих 20 минути до изчерпване на мазнината.

Тестото става меко и еластично. Оставяме го да се удвои.

При мен беше 1 час. Оформяте по ваше желание домашният козунак.

Маже се с белтък и посипвате със захар.

Пече се на 160°C до готовност козунакът по стара рецепта със свинска мас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: