Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Козуначета с брашно от спелта

Козуначета с брашно от спелта

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Козуначета с брашно от спелта
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
13/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
3
"Много сполучливи козуначета, които ще станат звездата на празничната трапеза"

Необходими Продукти

  • стартер
  • вода - 60 мл топла
  • мая - 30 г прясна
  • захар - 30 г
  • брашно - 80 г
  • за тестото
  • брашно от спелта - 250 г бяло с висок % протеин
  • брашно - 300 г + 50 г тип 500
  • яйца - 3 бр. + 1 жълтък
  • захар - 130 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • лимони - кората на 1 цитрус
  • заквасена сметана - 200 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • масло - 50 г
  • олио - 30 мл
  • сол - щипка
  • за намазване
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - за поръсване
  • ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От опита ми в правенето на козунак стигнах до извода, че тестото трябва да е много меко, почти лепнещо, за да стане козунакът пухкав и ефирен. И това е моят съвет към тези, които сега започват. Освен това е добре всички продукти да са със стайна температура. Това ще помогне за втасването.

Пригответе си стартера (закваската), като затоплите 60 мл вода и разтворите в нея захарта (30 г) и маята.

След това прибавете 80 г брашно и разбъркайте сместа на гъста кашичка.

Покрийте съда с кърпа и изчакайте да шупне.

През това време пресейте двата вида брашно и прибавете щипка сол. Козунаците може да направите и само с бяло пшенично брашно.

Разбъркайте и оформете кладенче.

Разтопете маслото и олиото и ги оставете да се охладят.

Настържете на фино ренде кората на 1 лимон.

Разбийте яйцата със захарта.

Прибавете към брашното сместа със закваската, яйцата, заквасената сметана, леко затоплено прясно мляко, половината от разтопената мазнина, ванилията и цитрусовите корички.

Първоначално разбъркайте с лъжица, до образуване на топка тесто, а след това замесете много меко тесто.

Прибавете към тестото останалата мазнина, като намазнявате ръцете си и месите, докато се усвои напълно.

Готовото тесто сложете в дълбока купа и покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.

Това ще отнеме около 90 минути, но всичко зависи от температурата в помещението.

След това премесете за кратко тестото върху набрашнен плот и го разделете на толкова части, колкото козунака решите да направите.

Аз разделих тестото на две равни части. От едната оформих един по-голям козунак, а останалото тесто разделих на две половини и от тях направих две по-малки козуначета.

Всяка част тесто разделих на три и разточих върху набрашнена повърхност, сложих плънка и оформих дълъг фитил, който усуках. След това сплетох козунаците.

Плънката е изцяло по ваш избор - сушени плодове, шоколад на капки, локум и т. н.

След като оформите козунаците ги сложете във форми, покрити с хартия за печене или намазани с масло.

Изчакайте отново да втасат, след което ги намажете с леко разбит бълтък и поръсете със захар, към която сте добавили няколко капки вода.

Сложете козунаците да се пекат в загрята на 170°С фурна за около 40 минути. На дъното на фурната поставете купичка с вода.

По средата на печенето сложете лист алуминиево фолио, за да не прегорят. За готовност проверете с дървено шишче.

След като козунаците са готови ги извадете от формите, в които са печени, и ги оставете да се охладят напълно върху решетка.

Козуначетата с брашно от спелта са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: