Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Пухкави великденски козунаци

Пухкави великденски козунаци

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Пухкави великденски козунаци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
17/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Пухкави великденски козунаци, с които да зарадвате цялото семейство и гостите по време на празниците."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 180 г
  • течен подсладител - 2 с.л
  • сол - 1 щипка
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • масло - 1 ч.ч. (около 100 г) олио и мас по желание
  • лимова кора - от 1 лимон
  • ванилия - 2 бр
  • течна есенция - за козунак - 1 бр.
  • ракия - 1 ч.л.
  • брашно - около 700 г
  • стафиди - тъмни
  • стафиди - златни
  • боровинки
  • локум
  • филирани бадеми - орехи за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята с две с.л. захар, малко топло мляко и брашно. Отделете един жълтък с малко мляко за намазване на козунаците. Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти без мазнината.

В голяма купа пресейте брашното, поръсете щипка сол, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте мазнината лъжица по лъжица - така месите, разпъвате и отново събирате.

Трябва да получите едно много меко, пухкаво и еластично козуначено тесто, оставяте да втаса, след което на намаслен плот разделяте тестото на три части.

От всяка част правите 3 фитила, като всеки леко разпъвате по дължина и слагате парченца локум, стафиди и боровинки предварително накиснати в малко ром или ракия.

Усуквате леко фитилите и сплитате на плитка, слагате в намазнени форми по дължина, покривате и оставяте да втасат.

Наблюдавате ги да не превтасат, след което мажете с жълтък, поръсвате със захар, орехи и бадеми. Печете пухкавите великденски козунаци в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: