Начин на приготвяне
Първо активирайте маята с две с.л. захар, малко топло мляко и брашно. Отделете един жълтък с малко мляко за намазване на козунаците. Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти без мазнината.
В голяма купа пресейте брашното, поръсете щипка сол, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте мазнината лъжица по лъжица - така месите, разпъвате и отново събирате.
Трябва да получите едно много меко, пухкаво и еластично козуначено тесто, оставяте да втаса, след което на намаслен плот разделяте тестото на три части.
От всяка част правите 3 фитила, като всеки леко разпъвате по дължина и слагате парченца локум, стафиди и боровинки предварително накиснати в малко ром или ракия.
Усуквате леко фитилите и сплитате на плитка, слагате в намазнени форми по дължина, покривате и оставяте да втасат.
Наблюдавате ги да не превтасат, след което мажете с жълтък, поръсвате със захар, орехи и бадеми. Печете пухкавите великденски козунаци в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.