Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Великденски козунаци с локум

Великденски козунаци с локум

Великденски козунаци с локум
Снимка: Лесно и вкусно с Катя
1 / 5
08/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
220 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
270 мин.
Порции
20
"Ако нямате хубава рецепта за козунаци, ние ви предлагаме тази"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пак. /7 г/
  • яйца - 3
  • прясно мляко - 200 мл хладко
  • захар - 1/2 ч.ч. /чашата е от 200 мл/
  • ванилия - 1
  • лимони - настъргана кора от 1
  • брашно - около 700 г
  • краве масло - 120 г разтопено
  • жълтък - 1 с малко прясно мляко за намазване
  • локум
  • бадемови люспи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме прясното мляко с маята, 1 с.л.захар и 2 с.л.брашно. Оставаме около 10-15 минути да се активира маята.

Отделно си разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме ванилията с кората от лимона. Тази смес изсипваме към активиралата се мая.

Започваме да прибавяме пресятото брашно малко по малко. От време на време прибавяме от разтопеното краве масло. Замесваме меко и еластично тесто.От брашното със сигурност ще остане. Оставаме да втаса 2 часа /на топличко/.

Готовото тесто разделяме на топки около 53-55 г. Моите излязоха 25 бройки. Всяка топка с помощта на ръцете разточваме на връв. Сгъваме на две, усукваме и правим като геврече.

По средата слагаме локум. Редим във форма върху хартия за печене. Оставяме да втаса козунакът с локум отново около 30 минути.

Мажем с разбит жълтък с прясно мляко. Поръсваме леко с бадемови люспи. Печем в добре загрята фурна на 180 °C за около 45-50 минути.

Когато козунаците добият желания цвят, поставяме парче фолио отгоре, за да не изгарят много.

Щом го извадим от фурната, мажем с разтопен мед за блясък нашите великденски козунаци с локум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Перфектен козунак!
08.04.2022 20:39