Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Моята любима мусака

Моята любима мусака

Моята любима мусака
Снимка: Потребител#233043 Георги
1 / 5
21/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Твоята мусака става ето така нашата мусака - и всички сме доволни"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 средно големи
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 50 или 80 г
  • сок от домати - 500 г
  • сушени тиквички - 100 г
  • сушени чушки - 100 г
  • сушени гъби - 80 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус (по ваша преценка на око)
  • босилек - на вкус
  • сол - на вкус
  • вода - 1 ч.ч.
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • брашно - 1 и 1/2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват и обелват и се нарязват на дребни кубчета, като след това в дълбок съд се задушават с малко мазнина до полуизпържени, като се отделят настрани (останалата малко мазнина се добавя към мусаката).

Плънката се приготвя, като в загрят дълбок тиган с малко мазнина, първо, се задушава лукът и след това се добавя каймата, като едновременно се разбърква и овкусява със солта червения пипер, черния пипер, добавя се и сокът от домати, сушените тиквички, чушки и гъби.

Постоянно се бърка, да не загори, и накрая се добавя и босилекът и всичко около 10 мин се задушава до готовност.

След това се взима тавата, изсипват се картофите и готовата вече плънка и равномерно се разпределят, като се допълва с вода около 100-150 г.

Пече се домашната мусака на фурна на 170 °C около 30 мин, като преди да я извадим, с приготвената заливка се залива и се доизпича за около 10/15 мин, до получаване на лека коричка на заливката за мусака отгоре.

По желание се гарнира моята любима мусака с кисело мляко и люти чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: