Начин на приготвяне
Картофите се измиват и обелват и се нарязват на дребни кубчета, като след това в дълбок съд се задушават с малко мазнина до полуизпържени, като се отделят настрани (останалата малко мазнина се добавя към мусаката).
Плънката се приготвя, като в загрят дълбок тиган с малко мазнина, първо, се задушава лукът и след това се добавя каймата, като едновременно се разбърква и овкусява със солта червения пипер, черния пипер, добавя се и сокът от домати, сушените тиквички, чушки и гъби.
Постоянно се бърка, да не загори, и накрая се добавя и босилекът и всичко около 10 мин се задушава до готовност.
След това се взима тавата, изсипват се картофите и готовата вече плънка и равномерно се разпределят, като се допълва с вода около 100-150 г.
Пече се домашната мусака на фурна на 170 °C около 30 мин, като преди да я извадим, с приготвената заливка се залива и се доизпича за около 10/15 мин, до получаване на лека коричка на заливката за мусака отгоре.
По желание се гарнира моята любима мусака с кисело мляко и люти чушки.