Начин на приготвяне
Почистваме лука и го измиваме. Режем го на едро. Изсипваме го направо в тавата, в която ще печем. Сипваме олио и слагаме да го запържим на котлона. Разбъркваме почти постоянно, за да се запържи равномерно.
След това слагаме каймата в купа и добавяме мъничко вода при нея. Размачкваме с ръка хубаво. Каймата трябва да стане по-мека, за да ни е по-лесно да я раздробим на трохи при запържването. Когато сме готови с каймата, я добавяме в тавата при лука и започваме да я раздробяваме на трохи.
Бъркаме по-енергично, докато раздробим хубаво каймата. След това я запържваме леко и нея и после добавяме картофите, които предварително сме обелили, измили и нарязали на кубчета. Разбъркваме за около 1-2 минути и наливаме топла вода, почти колкото да покрие продуктите.
Оставяме на котлона да заври и от време на време разбъркваме.
Добавяме черния пипер, чубрицата (аз слагам повечко, защото я обичаме, а и отива на мусаката) и 2 или 3 листа дафинов лист. Водата трябва да се изпари почти цялата, ако искате да има малко сос при мусаката, а ако не искате, трябва да остане само на мазнината (олиото).
Разбърквате от време на време. Малко преди да стане готова мусаката за заливката, вадите дафиновия лист и добавяте сол на вкус. Разбъркваме още малко да се овкуси със солта и махате от котлона.
За заливката на мусаката взимате една купа, след това чуквате яйцата и ги разбивате добре. Добавяте киселото мляко и разбърквате. Слагате сол на вкус и брашно да се сгъсти още малко. Брашното зависи от това колко ви е гъсто киселото мляко.
След това разбърквате добре да се измеси всичко до еднородна смес. Гъстотата на заливката трябва да е горе - долу с гъстотата на боза или малко по-гъста. След като сме готови със заливката, я изсипваме равномерно в тавата при останалите продукти. Слагаме да печем в предварително загрята фурна. Печем на умерена фурна до готовност.
Рецептата и начина на приготвяне я знам от моята майка. С леки подобрения от мен. Аз по този начин приготвям мусаката вкъщи. Надявам се да ви хареса моята мусака с повече лук.