Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Дроб сарма»Ароматна агнешка дорб сарма

Ароматна агнешка дорб сарма

Ароматна агнешка дорб сарма
Снимка: Виолета Димитрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Най-вкусният начин за приготвяне на това ароматно и традиционно българско ястие."

Необходими Продукти

  • агнешки дреболии - 1 комплект
  • ориз - 200 г
  • печурки - 500 г
  • моркови - 2 бр.
  • стар лук - 1 глава
  • пресен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 стрък
  • магданоз - 1/2 връзка
  • джоджен - 4 - 5 стръка
  • бахар - 5 зърна
  • черен пипер - 5 - 6 зрънца
  • дафинов лист - 3 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • За заливката
  • кисело мляко - 400 г
  • яйца - 3 броя
  • брашно - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре агнешките дреболии. Почистете ги от ципите.

В купа заделете черния дроб.

Останалите дреболии сварете в тенджера с вода, като премахвате пяната, която ще се образува. Към водата добавете 1/2 от старият лук, без да го нарязвате, бахара, дафиновият лист и зърната черен пипер.

От получилия се булюн отделете 600 мл за ориза, а останалата част излейте, докато е още гореща, върху черния дроб, за да го попарите.

Нарежете си гъбите, лука, магданоза, джоджена, чесъна и морковите на ситно.

Нарежете и вече сварените дреболии.

Измийте ориза със студена вода. Задушете лука с морковите и щипка сол за две-три минути и добавете гъбите.

Гответе още 2 минутки и изсипете ориза към зеленчуците. Запържете го, докато стане прозрачен.

Добавете дреболиите и зелените подправки (магданоза и джоджена). Овкусете със солта и пипера и налейте бульона. Прехвърлете в тава и печете на 180 г на горен и долен реотан за около 45-50 минути.

Направете заливка за дроб сарма, като към киселото мляко прибавите яйцата. Разбъркайте до хомогенна смес и добавете брашно. Разбийте добре, докато не се усвоят съставките и в сместа няма бучки брашно.

Овкусете със сол и залейте дроб сармата. Допичаме във фурната за още 10-15 минутки, докато стане златиста.

Ароматната агнешка дроб сарма е класика, която всички обичат. Може да я сервирате с гарнитура от краставичка или пък пролетна салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: