Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Ароматна агнешка плешка на фурна

Ароматна агнешка плешка на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Добрите приятели канят на обяд, най-добрите приятели правят ароматна агнешка плешка и тогава канят на обяд"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 1 бр. (от 1 кг)
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 220 мл
  • вода - 250 мл +около 150 мл за доливане
  • зехтин - 70 - 80 мл
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 60 г
  • мента - 2 - 3 с.л. прясно накълцани листа
  • розмарин - на вкус
  • За плънка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • пресен лук - 2 стръка
  • мента - 1 с.л. или джоджен
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете агнешката плешка в голям съд с вода и оставете да престои 30 минути. През това време накълцайте лука и чесъна за плънката на ситно, заедно със зелените им части, и объркайте с ментата и солта.

Подсушете месото от водата и го натъркайте хубаво с черен пипер и розмарин. Направете джобчета и в тях поставете от плънката, а с остатъка поръсете.

Ако разполагате с време го оставете да поеме ароматите за един час, но ако бързате не е проблем да преминете директно към следващата стъпка.

Смесете 250 мл вода със зехтина, виното и две-три щипки сол. Залейте месото с тази смес и завийте във алуминиево фолио тавата. Поставете в загрята на 200 градуса фурна- горен и долен реотан, без вентилатор.

След 40 минути обърнете плешката от другата страна за същото време, а междувременно си обелете и нарежете картофите и лука на шайби.

След изтичане и на вторите 40 минути извадете от фурната и подредете последните зеленчуци около месото, налейте още малко водичка (около 150 мл) и разпределете маслото на тънки парченца навсякъде.

Ръснете сол, червен пипер и джоджен или мента, и върнете във фурната, отново затваряйки добре с фолиото. Печете около 40 минути отново, намалявайки малко градусите.

Отстранете фолиото и отново вдигнете температурата - този път до 210 градуса. Печете до хубав златист загар на месото и зеленчуците.

Сервирайте веднага и се насладете на чудния аромат и крехкостта на така приготвеното печено агнешко.

Ароматната агнешка плешка на фурна е готова.

Съвет: Хубаво е от външната страна на плешката да направите два дълбоки прореза, стигайки до кокала - така месото ще се овкуси още по-добре и ще се сготви по-бързо и равномерно. Ако имате подходящ инструмент, може да цепнете леко и самия кокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: